3D funktionsträning

Workshop 3D funktion – Fotboll för Flickor
  • Uppdaterad: 2017-03-06 20:52

Workshop 3D funktion – Fotboll

Hällekis IF, Lundsbrunns IF samt Kinne-Vedum IF har tillsammans i sammarbetet inom ungdomsfotboll försökt att finna ett sätt att få flickor spela fotboll längre och förhoppningsvis utan skador. Vi vill se att alla som spelar i ungdomstruppen i framtiden får en bra möjlighet att spela seniorfotboll utan en massa skydd på kroppen. Vi har nu försökt att lyfta fotbollsträningen till en annan nivå där vi jobbar på att träningen tänker tredimensionellt och går ut på att hitta kroppens väg i träningen.

Vi har skapat en kontakt med en PT-tränare som utbildar och tränar i 3D funktionsträning bara för att få lära oss som ledare att möta denna nya träningsmetod och samtidigt ge ungdomarna ett nytt sätt att se på all träning vi kommer att bedriva i framtiden (detta är säkert framtidens träningsmetod) En helkväll ägnades till att utbilda och träna 3D funktionsträning i Hällekis idrottshall där vi var 8st ledare och 18 flickor som deltog i utbildningen av Frida Lundström. Övriga föreningar/personer som har börjat med denna sorts sätt att träna är HV71 och många NHL spelare med goda framgångar. Inom svensk alpina skidåkningen har Mattias Hargin börjat jobba mycket med 3D träning för att stärka sin kropp. Hargin har också skapat ett träningsprogram/videos som är mycket bra grund till hur och varför det är bra träningsform

Vad är nu då 3D funktionsträning? Funktionell Biomekanik, även kallad 3D-träning, är läran om hur kroppens muskler och leder fungerar i tre olika rörelseplan, det vill säga i tre olika riktningar, (framåt/bakåt, sida/sida samt rotation) Med hjälp av 3D-träning kan du hjälpa kroppen att klara av det du vill oavsett om dina mål är att utföra de vardagliga sysslorna, jobbet eller prestera på idrottsarenan. 3D träning är för alla! Då en balans i kroppen mellan både rörlighet och styrka är att eftersträva, eftersom de ger kroppens leder rätt förutsättningar att samspela på bästa sätt samt minimera risken för skador. Det som skiljer sig från person till person är givetvis svårighetsgraden, vilket ofta handlar om rörelseomfång, hastighet och startpositioner. Fördelarna med 3D-träning är många jämfört med traditionell styrketräning, där man väldigt ofta jobbar, statiskt, isolerat och kontrollerat. Vårt liv ser annorlunda ut, vi är skapta för rörelse, en tillgång vi måste ta vara på.

Hällekis IF, Lundsbrunns IF och Kinne-Vedum IF vill tacka SISU som har hjälpt oss med att få denna möjlighet till utvecklingsträning som i framtiden är eller kommer att tränas i alla föreningar,(tro mig) detta är framtidens sätt att träna. Passar också på att tacka Frida Lundström PT-instruktören för en mycket bra information och utbildning till oss ledare men framförallt information och utbildning till våra ungdomar som bara ville ha mer information av Frida.

Filmtips 3D funktion